- door Olivier De Keukelaere

De drie soorten kapitaal van vermogende families

Het cliché wil dat de eerste generatie het vermogen opstart (creatie), de tweede generatie het vermogen verder uitbouwt (balans) en de derde generatie het vermogen opdoet (verval). In essentie slaagt de tweede en derde generatie er vaak niet in zichzelf te zien als opnieuw een eerste generatie, die met creativiteit en inventiviteit aan de slag moet met het familievermogen. De familie begrijpt vaak niet dat het behoud van familievermogen een dynamisch en geen statisch gegeven is.

Om familievermogen als verenigde familie te kunnen behouden, moet men het dus opnieuw creëren en vergroten. Maar hoe doet men dit? Door zich net niet te focussen op het financieel kapitaal van de familie. Een familie moet immers begrijpen dat, naast het financieel kapitaal, zij minstens evenveel aandacht moet hebben voor het menselijk én intellectueel kapitaal van de familie:

  1. Het menselijk kapitaal: dit zijn alle familieleden samen. Een uitdaging voor elke familie is om kinderen op te voeden tot verantwoordelijke volwassenen. Wanneer de familie vermogend is, stelt dit voor de opgroeiende generatie bijkomende uitdagingen. De familie die het vermogen wenst over te dragen moet meer dan enkel geld overdragen. Het moet de volgende generatie hierop voorbereiden door hen de juiste waarden en verwachtingen aan te leren.
  2. Het intellectueel kapitaal: dit is wat elk familielid weet en geleerd heeft. Het is essentieel dat de volgende generatie – elk volgens zijn capaciteiten – voldoende kennis verwerft om het familievermogen te kunnen beheren. De doelstelling moet zelfs ambitieuzer zijn: de familie moet ernaar streven dat elk volgens zijn kunnen en zijn interesses zoveel als mogelijk leert en weet. Op die manier vergroot men de kans dat op lange termijn er net iets meer goede dan slechte beslissingen omtrent het familievermogen genomen worden.

Bij elk van deze beslissingen moet men het uiteindelijke doel van het op lange termijn samen houden van familievermogen voor ogen houden: het familievermogen moet het mogelijk maken dat elk individueel familielid zijn eigen persoonlijk geluk kan nastreven.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info