- door Magnolis

Moet ik aan mijn wederhelft zeggen hoeveel we waard zijn?

Waarom?

Sommige ondernemers zijn bezorgd over het afschermen van het vermogen naar hun (nieuwe) partner toe. Ze maken zich zorgen dat wat voor hun echtgenoot "redelijke" uitgaven lijken, voor hen niet aanvaardbaar is of omgekeerd. Sommigen zijn bang dat hun vrijheid om risico's te nemen zal worden ingeperkt als er meer controle is. Anderen vermijden liever onophoudelijke vragen over hoe het met de activa gaat, of vrezen dat de idee ontstaat dat er meer dan voldoende middelen zijn om een bepaalde levensstijl na te jagen, als ze te open zouden zijn over de waarde van het vermogen.

Het is geen schande om een dergelijke ongerustheid te koesteren. Net zoals bij alles in de relatie moet het vertrouwen groeien en moet er begrip zijn voor de keuzes van de ander. Toch kan het goed zijn om te bekijken in welke mate u welke kennis over “uw” vermogen wenst te delen.

Transparantie is tweerichtingsverkeer

Indien er slechts één duidelijke “verdiener” in het huwelijk is, is het de verantwoordelijkheid van die verdiener om de begunstigde(n) voor te bereiden op het vermogen. Het is de verantwoordelijkheid van de begunstigden om ervoor te kiezen voorbereid te zijn en rekenschap af te leggen.

  1. Hoe weet de verdiener hoe het zit met de bereidheid van de anderen?
    Kies zorgvuldig de context voor het onthullen van de informatie. De context is eigenlijk belangrijker dan de informatie zelf. Het openbaar maken van de bedoeling van het vermogen en waarom je dat wenst te delen, zet de toon voor mogelijke acties.

Bijvoorbeeld: "Ik zou graag een gesprek met jullie willen hebben over ons vermogen, zodat we in de toekomst partners kunnen worden bij het verder bouwen ervan", geeft aan dat het doel van het vermogen niet is om het uit te geven. Het is duidelijk een gesprek over hoe de activa moeten worden gebruikt om een welbepaald ​​doel te bereiken.

  1. Hoe kiezen de begunstigden ervoor om voorbereid en verantwoordelijk te zijn?
    • Ze engageren zich voor acties die in lijn zijn met de bedoeling van het financiële plaatje;
    • Ze formuleren vragen die laten zien dat het ze weten hoe een bijdrage te leveren aan dat doel;
    • Ze bekijken de activa van het gezin als iets dat een positieve invloed kan hebben.

Niemand houdt van geheimen, vooral echtgenoten niet

Wanneer we vermoeden dat onze partner iets voor ons achterhoudt, is onze nieuwsgierigheid gewekt. Het is een beetje zoals zeggen “niet achterom kijken” - je kijkt sowieso. In de loop der tijd wordt zo een patroon van ontwijking opgebouwd en ervaart men gevoelens van controle en wantrouwen, wat resulteert in een sfeer van wrok, berusting en verdriet, omdat de partner zich begint af te vragen of u uw adviseurs meer vertrouwt dan hem of haar en wat u misschien nog meer verbergt...

Het is dan ook aan te raden zo open mogelijk te communiceren met uw partner of andere begunstigden van het vermogen. Bent u toch terughoudend om volledig open kaart te spelen? Begin dan met kleine stapjes:

De informatie of de cijfers zijn op zich niet het probleem. Wat belangrijk is, is om gefocust te blijven op de acties die je zou willen zien gebeuren als resultaat van die informatie. Die acties kunnen een sterker familieteam helpen bouwen en de visie op het vermogen beter doen gelijklopen. Stel jezelf de vraag - in het belang van wie of wat wil ik dit gesprek houden? Nodig je partner uit om te vertellen wat ze willen weten, en welke gevolgen zij mogelijk zouden achten àls ze het wisten?

Nadat u een dergelijk initieel gesprek hebt gehad, overweegt u het best om een gekwalificeerde derde partij te betrekken. Bespreek de details van de activaportefeuille bijvoorbeeld als onderdeel van een educatief gesprek tussen uw adviseur en u beiden.

Naar: Keeping Up With The Joneses: Should I Tell My Spouse What We Are Worth? (The Williams Group)

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info