- door Magnolis

THE MAGNOLIS CONNECTING PROJECT

Hoe kan u van de kost van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen een investering maken?

FEIT

Bestaande vennootschappen moeten voor eind 2023 naar de notaris om de statuten van hun vennootschap te laten aanpassen aan de gewijzigde regels van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV). Wanneer er een aandeelhoudersovereenkomst of huishoudelijk reglement is, zal dit ook aangepast moeten worden.

VASTSTELLING

In de praktijk stellen we heel vaak vast dat aandeelhouders niet weten wat er in hun statuten staat. Meestal moet er eerst een conflict onder de aandeelhouders ontstaan, vooraleer de regels van de statuten eens grondig bekeken worden. Bijsturing is dan te laat.

RISICO

Omdat het updaten van de statuten belangrijk, maar niet dringend is, bestaat de kans dat veel statuten enkel een juridische make-over krijgen, uitgewerkt door een jurist, zonder dat in gesprek gegaan wordt met de aandeelhouders zelf. Want die aandeelhouder heeft heel wat dringender zaken op te lossen.

OPPORTUNITEIT

Nochtans is de noodzakelijke kost van de update aan het WVV net het uitgelezen moment om na te gaan of de afspraken in de statuten en/of de aandeelhoudersovereenkomst in lijn zijn met wat de aandeelhouders écht willen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over wie de aandelen kan verwerven bij overlijden, wat de prijs voor de aandelen is wanneer een aandeelhouder uittreedt of moet uittreden, wie in geval van conflict de doorslaggevende stem heeft, etc.

UITDAGING

De werkelijke uitdaging is dat bij dit gesprek de aandeelhouders de échte knooppunten op tafel durven te leggen. De onuitgesproken bezorgdheden en frustraties bespreekbaar maken is allerminst evident, maar wel noodzakelijk voor de continuïteit van de onderneming.

OPLOSSING

Uit jarenlange ervaring weten we dat dit vaak maar constructief gebeurt wanneer een niet-aandeelhouder dit gesprek onder aandeelhouders ‘faciliteert’. Daarom heeft Cazimir haar “MAGNOLIS CONNECTING PROJECT” uitgewerkt. Dit is een kortlopend begeleidingstraject voor familiebedrijven en beroepsassociaties, opgebouwd rond de drie fases van (1) Connect, (2) Disconnect en (3) Reconnect. Na het doorlopen van dit traject zitten de aandeelhouders (opnieuw) op één lijn over de meest fundamentele zaken van hun onderneming, én zijn de statuten en aandeelhoudersovereenkomst hiervan een perfecte juridische vertaling.

Na een vrijblijvend en vertrouwelijk intake gesprek wordt het concrete stappenplan, met aflijning van duurtijd en kostprijs, samen bepaald.

Magnolis is het unieke platform dat door Cazimir gecreëerd werd om ondernemende en verbonden families te vormen.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info