- door Olivier De Keukelaere

Wanneer de ene echtgenoot het familiebedrijf van de andere echtgenoot leidt

In Vlaanderen komt dit immers wel vaker voor, zeker bij familiebedrijven in tweede of derde generatie waar de eigendom door schenking of vererving bij de ene partner zijn beland, maar het in feite de andere echtgenoot is die in feite (voornamelijk) de leiding van het bedrijf heeft opgenomen.

De vraag is hier in de eerste plaats: wat is de impact op het koppel? Om zich goed te voelen in een relatie zoekt men een vorm van gelijkheid, of tenminste een soort van evenwicht. Het gebrek hieraan in ons voorbeeld, kan al snel tot ongemak leiden. Het spreekt voor zich dat het advies geldt: bespreek het. Maar we stellen vast dat dit tussen echtgenoten vaak heel moeilijk ligt, de conversatie wordt al snel emotioneel en persoonlijk. Daarom betrekt men best een facilitator om te vertalen aan de een wat voor de ander belangrijk is, wat ieders noden zijn.

Daarbij wordt zo objectief mogelijk een onderscheid gemaakt tussen de toestand in het verleden en een oplossing voor de toekomst. Vaak kan het uitspreken van de opties al veel helpen: het toevoegen van een clausule in het huwelijkscontract in geval van scheiding, de mogelijkheid tot overdracht van een pakket aandelen via verkoop of schenking, een correcte vergoeding, een rechttrekking van een scheefgegroeide situatie van vroeger.

In elk geval is zeker: er is altijd een oplossing. Samen met uw adviseur zal u(w cliënt) hier hopelijk snel zijn gemoedsrust mee terugvinden.