- door Magnolis

De bedrijfscultuur beoordelen

De bedrijfscultuur beoordelen

Rapporten over de uitdagingen waarmee familiebedrijven geconfronteerd worden, bestaan vaak uit butades als “terug naar af in drie generaties" of uit statistieken die suggereren dat slechts 3% van de familiebedrijven het op lange termijn uithouden. Vermoedelijk hebben de meeste (zo niet alle) van deze bedrijven advocaten, accountants en andere professionele adviseurs om hen daarvan te vrijwaren, maar toch blijven de consistente failissementen erop wijzen dat traditionele planningstrategieën onvoldoende zijn.

Ja, geld is belangrijk en er is altijd een noodzaak om na te denken over hoe u er meer kunt verdienen en besparen door grondig aandacht te besteden aan vermogensplanning. Maar eigenaars van familiebedrijven die deze deprimerende statistieken hopen te doorbreken en een sterke familieverhouding in stand willen houden, moeten hun focus en inspanningen uitbreiden om ook de familierelaties te verbeteren.

Gelukkig helpen inzichten uit ontwikkelende domeinen zoals gedragseconomie, sociale wetenschappen en psychologie ons te begrijpen waarom relaties verslappen en zelfs verbroken worden. Deze wetenschapsvelden bieden ook nieuwe planningsstrategieën die familieverhoudingen én bedrijfsprestaties kunnen verbeteren.

Dergelijke inzichten bieden overtuigend bewijs dat rigide omgevingen en structuren schadelijk zijn voor relaties en productiviteit. In plaats daarvan hebben organisaties met positieve culturen meer loyale, betrokken en creatieve medewerkers. De meeste families in het bedrijfsleven zijn wel gewend om hun financiële prestaties te evalueren, maar hebben geen goede manier om die 'cultuur' te meten.

Meetvragen

Neem even de tijd om de volgende vragen te beantwoorden om een eerste beoordeling te maken over de cultuur in uw bedrijf:

  1. Behandelen familieleden (en niet-familieleden) elkaar met vriendelijkheid en respect?
  2. In het geval van een meningsverschil, streven alle betrokken familieleden naar een constructief resultaat?
  3. Zijn beslissingen in uw bedrijf gebaseerd op duidelijk verwoorde waarden, plannen en een uitgeschreven beleid?
  4. Zijn familieleden in dienst van uw bedrijf in staat om hun taken te verrichten?
  5. Zijn de rollen en verantwoordelijkheden van familieleden, bestuurders en werknemers duidelijk gedefinieerd en worden ze in de praktijk gerespecteerd?

“Resultaat”

  • U antwoordde “ja” op alles? Het lijkt erop dat in uw familiebedrijf een gezonde cultuur leeft, waar respect is voor de work-life-balance en waar iedereen graag komt werken. Heb waardering voor de situatie en probeer de good practices consequent vol te houden.

  • Antwoordde u in drie of meer van de gevallen “ja”? U bent alvast goed op weg met de familie, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Probeer in te grijpen waar nodig voordat onderliggende problemen escaleren.

  • Heeft u op minder dan drie van deze vragen "ja" geantwoord? Dan is er werk aan de winkel. De cultuur in uw familiebedrijf is enigszins zorgwekkend en u moet investeren in de onderlinge relaties.

Wees echter niet gealarmeerd als u (nog) niet goed scoort. Gezien de hierboven vermelde cijfers, zouden de meeste families waarschijnlijk laag scoren. Maar zoals bij alle statistieken, kan uw score mettertijd veranderen. Laat uw familiescore niet aan het toeval over! Net als bij traditionele financiële statistieken, moet het uw doel zijn om de resultaten elke dag en elk jaar op te krikken. Door de focus op mensen en organisatiecultuur te versterken, kan u een familiebedrijf naar succes leiden!

Op basis van: Scott Friedman, Oprichter en Senior Advisor bij NextGen Advisors LLC, adviseur bij families en organisaties in de United States via Forbes Coaches and Council.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info