- door Magnolis

't is niet wat je denkt... FAMILIALE ONDERNEMINGEN GROEIEN OVER DE HELE WERELD!

Zie: Nieuwe studie met Ivan Miroshnychenko, Danny Miller en Roberto Barontini gepubliceerd in Entrepreneurship Theory and Practice!

Het niet is wat je denkt: familiebedrijven groeien zelfs meer dan niet-familiebedrijven, en dit positieve effect is nog groter bij familiebedrijven die actief zijn in sterke nationale institutionele omgevingen met minder corruptie en meer democratische rechtsstaten. Een effectief overheidsbeleid bevordert dus ook de groei van (familie)bedrijven.

Deze studie, de eerste op basis van een grote steekproef van bedrijven in 43 landen over een periode van 10 jaar, ontkracht echter de mythe dat familiebedrijven minder (snel) zouden groeien. Goed nieuws dus!

Groei is belangrijk voor het succes van een onderneming op de lange termijn. Helaas wordt de impact van de familiale invloed op de groei van bedrijven grotendeels verwaarloosd of ondergewaardeerd. Miroshnychenko, Miller en Barontini onderzoeken of familiebedrijven een hogere groeisnelheid hebben dan hun niet-familiale tegenhangers. Op basis van een grote steekproef van toonden ze aan dat familiebedrijven gemiddeld hogere groeipercentages hebben dan niet-familiebedrijven. Dit effect is nog sterker wanneer er wordt gewerkt in landen met een effectief overheidsbeleid.

Deze bevindingen tonen dus aan dat familiebestuur een economisch significante invloed heeft op de groeisnelheid en belangrijke implicaties voor zowel de theorie als de praktijk van het familiebedrijf.

Lees meer op SAGE Journals.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info