- door Magnolis

Het familiebedrijf, je rol(t) erin - Een verhaaltje voor het samengaan

Lees meer over het verhaal van Carlien, Michael en Bart eerder in deze reeks.

In deze reeks gaan we kijken naar een specifiek aspect bij de bedrijfsopvolging - het bevorderen van succesvolle partnerschappen binnen de volgende generatie. Drie uitdagingen waarmee (toevallige) vennoot-schappen vaak worden geconfronteerd, zijn: een gevoel van gevangenschap, het overwinnen van obstakels in persoonlijke relaties en het omgaan met elkaars verschillen.

2. Obstakels in relaties overwinnen: schrijf een collectief verhaal

In elke familie zijn er bepaalde dynamieken en spanningen die de onderlinge relaties bepalen.

In het voorbeeld van de familie van Els en Marc is er een knelpunt tussen de jongste, Bart, en zijn broer en zus. Zij vinden dat Bart verwend is, nooit iets verkeerd kan doen en met alles wegkomt. Bart daarentegen voelt zich benadeeld ten opzichte van zijn broer en zus en betutteld door zijn moeder. Hij vindt dat hij zich nog nooit heeft mogen bewijzen. Marc ergert zich eerlijk gezegd aan de hele situatie en zou willen dat iedereen elkaar gewoon met rust liet. Op familievakanties bijvoorbeeld, lukt dat ook. Dan blijft de frictie thuis. Maar rond de vergadertafel nemen dezelfde stramienen binnen de kortste keren weer de bovenhand.

Vaak is het zo dat een dergelijke geladenheid onder de mat wordt geveegd zolang de oprichtende generatie alle beslissingen neemt, zonder veel gevolgen. Maar van zodra de opvolgers moeten samenwerken, bepaalt hun onderlinge reactiviteit (te) sterk hun zakelijke conversaties en moet de situatie worden aangepakt.

Hoe kan je zo’n situatie dan adresseren?

  • Begin door de obstakels binnen de relaties te identificeren en bekijk tussen wie (welke groepen of individuen) ze zich bevinden om hindernissen in het zakelijk partnerschap te ontdekken. Dat kan je doen door ieder familielid zijn/haar kant van een verhaal te laten vertellen. Luister naar elkaars verhaal en probeer je te verplaatsen in hoe de situatie was voor de ander.

Bijvoorbeeld: hoe voelde het voor jou toen jij zelf/je broer en zus op kot ging(en)?

  • Help elkaar om van de situatie één verhaal te maken, waarin de verschillende kanten worden belicht. Zo zorg je ervoor dat dat specifieke onderwerp niet altijd onmiddellijk voor spanning zorgt of zelfs taboe wordt. Je creëert ook meer begrip voor elkaars beleving. Jouw perceptie van de situatie is waarschijnlijk niet de enige.

Voor Carlien en Michael was op kot gaan een openbaring, vrijheid, een nieuwe onafhankelijke start. Ook voor Marc en Els was dat spannend; hun oudste kinderen slaan hun vleugels uit. Ze moesten zich informeren over hoe en wat, hun dagelijkse routine aanpassen, nadenken over de financiële aspecten enz. Dus ook voor hen was alles nieuw.

Voor Bart was dat moment eveneens een grote aanpassing en kwam er zeer veel druk op zijn schouders te liggen. Hij voelde zich onbelangrijk en ondergewaardeerd. Toen hij ten slotte jaren later zelf op kot ging, was er niks “speciaals” meer aan. Het was al evident, een vakje om af te vinken, waardoor zijn moment van openbaring er nooit kwam.