- door Magnolis

Het taboe der taboes: mentale achteruitgang als gevolg van de vergrijzing

Naar: Understanding the Complexities of Mental Incapacity When Advising Family Business Owners, september 2020, FFI Practioner, Patricia M. Annino

De dood is onvermijdelijk. Hoewel we er liever niet aan denken, weten we dat. Het is die enige zekerheid die er is, dus we bereiden er ons op voor - in de mate dat dat kan.

Maar vòòr de dood komt de veroudering. We hopen allemaal dat we na onze professionele carrières nog voldoende tijd hebben om te genieten van het leven vooraleer onze geest en/of ons lichaam in de steek laten. Maar de pensioenleeftijd gaat omhoog, het aantal vastgestelde burn-outs en psychische aandoeningen evenzeer.

Het is delicaat, maar het is niet verrassend: oudere bedrijfsleiders en werknemers moeten op een zeker moment wellicht inboeten aan capaciteit. Intelligentie en talent nemen niet af, zelfs integendeel misschien, maar productiviteit en rendement wel. Soms kan dat verschil in performantie radicaal zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, maar meestal is zo’n aftakelingsproces traag en niet waar te nemen met het blote oog...

Het is een situatie waar weinig bedrijven zich degelijk op voorbereiden. Het komt nochtans vaak voor dat familiebedrijven worden geconfronteerd met een dergelijke situatie. Dus waarom maken familiebedrijven geen prioriteit van die productiviteitsvermindering? Vergeleken met andere veel voorkomende risico's voor familie en onderneming, een scheiding, gebrek aan liquiditeit, conflict en zelfs overlijden, lijkt dit wel het taboe der taboes.

Is het omdat men zich er vandaag liever geen zorgen over wil maken en de voorkeur geeft aan een planning voor een onvermijdelijk overlijden, maar niet voor een mogelijke mentale of fysieke aftakeling? Of is het omdat de familieleden elkaar niet willen kwetsen of beledigen? Willen ze de feiten gewoon niet onder ogen zien? Of is het misschien omdat het probleem of de symptomen effectief niet worden opgemerkt?

In haar artikel, beschrijft Patricia M. Annino op een delicate maar accurate manier hoe dit potentiële probleem kan worden aangepakt met de nodige voorzichtigheid.

We weten dat proactief zijn moeilijk is, omdat er altijd een ander probleem is dat dringender is. Maar met de verlenging van de levensduur en de stijgende pensioenleeftijd, moeten moderne familiebedrijven en hun adviseurs het onvermijdelijke risico van afnemende capaciteit van een bestuurder aanpakken. En ze moeten dit doen met hetzelfde niveau van aandacht, bedachtzaamheid en intelligentie dat ze toepassen voor de andere risico's waarmee een familiebedrijf wordt geconfronteerd - die hopelijk even onwaarschijnlijk blijken achteraf.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info