- door Laura Geerts

Het vierde wiel aan de wagen: non-family executives recruteren

Bij familiebedrijven die nieuwe executives zoeken, horen we vaak het volgende: "We willen iemand vinden die bij ons past." Dat woord -passen- is moeilijk te definiëren, maar toch is het in feite de sleutel tot een succesvolle aanwerving. Bij het beoordelen van kandidaten is het handig om de volgende vragen te gebruiken als leidraad:

  1. Ligt de leiderschapsstijl van de kandidaat in lijn met de waardesystemen van het bedrijf?

Vanzelfsprekend hebben bedrijven over meerdere generaties veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van kernfamiliewaarden. Ze worden typisch geregistreerd in een familiecharter, op hun website of in ander tastbaar materiaal. Het koppelen van de waardesystemen van het bedrijf en de leiderschapsstijl van de uitvoerende kandidaat (de zogenaamde "value systems linkage") is de beste manier om succes te kunnen garanderen. Het is net als bij iedere verbintenis: denk aan een huwelijk, waar het tenslotte ook draait om “bij elkaar passen”.

Als de familie (nog) geen dergelijke waardentafel heeft, is het formaliseren en registreren van de bedrijfswaarden een belangrijke oefening die men het best doet voordat men start men de zoektocht naar een CEO.

  1. Beschikt de kandidaat over de belangrijkste competenties voor de functie?

Wanneer de kwaliteiten van een kandidaat duidelijk overeenstemmen met het waardesysteem van de familie, kan het verleidelijk zijn te concluderen dat de kandidaat automatisch de goede “pasvorm” heeft. Het is echter belangrijk om de beslissing los te laten staan van "ik vind hem of haar leuk." Daarom is een competentiemodel, ontworpen om de specifieke vaardigheden van de kandidaat te meten tegen het licht van de bedrijfsdoelstellingen van de onderneming, cruciaal. De sleutel is het opbouwen van een competentiemodel dat helpt bij het scheiden en prioriteren van de must-haves van de leuk-om-te-haves. Niemand zal perfect scoren op elke competentie, maar de beste kandidaat heeft jouw top drie van de competenties in het recente verleden afgevinkt.

3. Zal de kandidaat het succes van de familie bewaken?

Goede kandidaten begrijpen en waarderen wat de familie heeft al gebouwd. De nieuwe CEO wordt een beheerder, een bewaker van dat succes, zelfs als het zijn mandaat is om het bedrijf te transformeren. Om een succesvolle bewaker voor het bedrijf te zijn, moet de kandidaat een zelfbewust, matuur iemand zijn die bereid en bekwaam is om gevoelige situaties te behandelen.

Samengevat zullen de meest "gepaste" kandidaten de familiewaarden omarmen en de capaciteiten en het geduld hebben om om te gaan met de familiedynamiek zonder er zelf lid van te zijn. Tegelijkertijd zal de niet-familie-bestuurder de juiste kerncompetenties hebben om leiding te geven, maar op een manier die kan worden gedefinieerd.

Naar Bruce Walton, ““Fit” and Family-Owned Business” in Practitioner (The Family Firm Institute)

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info