- door Laura Geerts

Waarom u conflict in de familie mag verwelkomen

Conflict kan een gezond ingrediënt zijn voor succes in een familiebedrijf. Veel families kunnen echter niet goed omgaan met conflicten. Ze vermijden het conflict en hopen dat het zal verdwijnen of ze gaan er zo in op met slecht, ineffectief gedrag dat het een negatief effect heeft op de familie en het bedrijf. Succesvolle families vinden precies het evenwicht tussen deze twee uitersten.

In familiebedrijven wordt bovendien de kans op conflict nog vergroot door de verschillende rollen die de familieleden invullen en de overlap die daarin soms bestaat. Vader kan bijvoorbeeld tegelijkertijd broer als werkgever zijn, dochter kan aandeelhouder en werkgever zijn enz.

Vijf redenen waarom families moeten leren om het (onvermijdelijke) conflict te omarmen:

  • Elkaar uitdagen kan het team sterker en veerkrachtiger maken
  • Uitdrukking geven aan conflict is goede oefening voor verbale communicatie
  • Eerlijke (goed uitgevoerde) zelfexpressie kan gezond zijn voor een individu
  • Een onopgelost conflict kan later exploderen en onherstelbare schade veroorzaken
  • Werkelijke conflictvaardigheden uitbouwen geeft een goed voorbeeld voor de volgende generatie

1. Elkaar uitdagen kan het team sterker en veerkrachtiger maken

Laten we eerlijk zijn, het bedrijfsleven is een competitieve sport en uw concurrenten dagen u elke dag uit op de markt. Leren omgaan met conflicten binnenin uw eigen team zal helpen om het hele team sterker en veerkrachtiger te maken op verschillende manieren, ook buiten de eigen werkplek. Dat alles zal uw algehele concurrentiekracht en bedrijfsmentaliteit bevorderen.

2. Uitdrukking geven aan conflict is goede oefening voor verbale communicatie

Conflict daagt u uit om welbespraakt en doordacht overtuigende argumenten voor uw standpunt naar voren te brengen. U wordt verplicht bovendien razendsnel na te denken en vooruit te plannen door de reactie van de ander te anticiperen. Een goed orator is een aanwinst voor uw bedrijf.

3. Eerlijke (goed uitgevoerde) zelfexpressie kan gezond voor een individu

Het kan een goed gevoel geven om uw mening te uiten tegenover iemand. U moet dat doen op een manier die rekening houdt met hoe iets "overkomt” bij uw teamgenoot. Het is prima om een andere mening uit te drukken, maar het is belangrijk voor iemand om effectief te leren hoe hij of zij dat fysiek en emotioneel kan doen.

4. Een onopgelost conflict kan later exploderen en onherstelbare schade veroorzaken

Maar al te vaak slaan mensen dingen die hen storen op, enkel en alleen om het later op te blazen op een onverwacht tijdstip. In plaats van te wachten tot die tijdbom afgaat, moet iedereen verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen gevoelens en leren om ze te uiten op het juiste moment en de juiste plek. Hier geldt: beter vroeger dan later.

5. Werkelijke conflictvaardigheden uitbouwen geeft een goed voorbeeld voor de volgende generatie

Een familie is als een klein ecosysteem dat sommige gewoontes en gedragspatronen genereert en cultiveert. Zoals de familie leert om effectief conflict aan te pakken, zo worden de patronen van denken en handelen getelegrafeerd naar de volgende generatie. Denk aan het omgaan met conflicten als een belangrijke en grote investering in de familie voor de langetermijntoekomst.

Op basis van Pete Walsh, 5 Reasons You Need to Embrace Conflict in Your Family Business.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info