- door Magnolis

Do’s and dont’s: Communiceer

Buitenstaanders gaan er vaak van uit dat familiebedrijven weinig of geen communicatieproblemen hebben. Immers, familieleden hebben organisch communicatiepatronen vastgesteld en meer mogelijkheden om met elkaar te praten dan niet-verwante collega's, toch?

In de praktijk blijkt evenwel dat het vaak de familiale banden zijn die goede communicatie in de weg staan.

WAAROM OPEN COMMUNICATIE NOODZAKELIJK IS?

Een gebrek aan communicatie of miscommunicatie kan frustratie en wrok veroorzaken. Dàt er überhaupt communicatie moet zijn, is dus de eerste voorwaarde. Soms maakt het zelfs niet uit waar en wanneer, zo lang er maar een open lijn bestaat tussen jou en je familiecollega’s

HOE COMMUNICEREN?

  • In feite staan familierelaties vaak in de weg van goede communicatie. Verwanten vinden weliswaar veel gelegenheden om met elkaar te praten, maar ze vinden misschien niet de tijd om diepgaande, strategische zakelijke discussies te voeren. Plan dus overlegmomenten in over de “moeilijkere” thema’s, ga ze niet uit de weg.
  • Soms vermijden familieleden substantiële of moeilijke kwesties vanwege mogelijke conflicten of vooroordelen die zelfs niets met het bedrijf te maken hebben. Het gebeurt dat familieleden discussie omtrent bepaalde onderwerpen vermijden, omwille van verwachtingen binnen de familie, die los staan van het bedrijf. Denk maar aan het evalueren van de prestaties van een bepaald familielid binnen het bedrijf. Tracht daarom aan iedereen duidelijk te maken waar de lijn tussen familie en bedrijf ligt. Creëer onderling vertrouwen opdat men zich bereid voelt ook het gesprek aan te gaan over een mindere prestatie met broer of zus die nauw aan het hart ligt.
  • Als gefocust blijven een probleem is, overweeg dan een externe facilitator te betrekken om de discussie productief te houden en vooruit te laten gaan.
  • Communiceer eerlijk en open met en over werknemers. Maak geen geheim van het feit dat je familieleden voor je werken en welke kansen daar automatisch uit voortvloeien voor hen.

WAAR EN WANNEER COMMUNICEREN?

  • Gebruik familie- of adviesraden om familiezaken aan te pakken. Sommige familieleden delen misschien wel dezelfde waarden, maar niet dezelfde visie. Een gerichte familieraad die bestaat uit leden die wel eigenaar zijn van het bedrijf, maar geen werknemer, kan een andere kijk op de zaak geven.
  • Zorg voor regelmatige familiegesprekken met een specifieke agenda om een open communicatie over belangrijke onderwerpen te garanderen. Bespreek daar personeelkwesties, marktaandeel, uw product, service enz. - alles behalve de “privézaken”. Omgekeerd kan je ook niet zomaar belangrijk bedrijfsnieuws gewoon doorgeven aan je familie tijdens een barbecue in het weekend of een praatje maken over problemen met de klant op een verjaardagsfeestje. There is a time and place for everything.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info